Ponents del Fòrum dels Museus

  Museu del Disseny de Barcelona / 5 de juny de 2019

  img_0073.jpg

  Alba Canal

  Alba Canal de Torres va néixer a Mataró el 1979. Va estudiar Economia a Barcelona. Treballa al MACBA Museu d’Art Contemporani de Barcelona des de 2003, en el que ha desenvolupat tasques de controlling pressupostari; coordinació funcional en la implantació del sistema integral de gestió i, actualment, de contractació pública i transparència. En aquesta darrera etapa ha desenvolupat l’aplicació de les lleis de transparència i de contractes del sector públic. El seu interès és aconseguir que la gestió s’entengui dins del procés creatiu i facilitar l’objectiu del bé comú.
  captura-de-pantalla-2019-05-30-a-las-8.09.39.png

  Josep Maria Carreté Nadal

  Llicenciat en Prehistòria i Història Antiga per la Universitat Central de Barcelona (1986), Màster en Direcció Pública (Executive Master in Públic Administration) per ESADE (2007-2008).

  Gerent del MACBA, des de 2016. Va ser  Sotsdirector Gerent del Museu Nacional d’Art de Catalunya (2012-2016), Director General de la Fundació Pau Casals, (2009-2012), Director General de Patrimoni Cultural del Departament de Cultura i  Mitjans de Comunicació, de la Generalitat de Catalunya (2006-2009), Director de Serveis de l’Àrea de Serveis Personals de l’Ajuntament de Gavà, (2003-2006), entre altres càrrecs directius.

  foto-irina-cervera.jpg

  Irina Cervera

  Graduada en Història de l'Art per la Universitat Rovira i Virgili. Va començar la seva experiència en el món dels museus amb unes pràctiques al MNAC. Mesos més tard, entrava en contacte amb el Museu d'Alcover com a estudiant en pràctiques. Aquesta experiència va desvetllar el seu interès pel món dels museus i en especial, els programes educatius. Una vegada va finalitzar el Màster de Gestió del Patrimoni Cultural i Museologia de la Universitat de Barcelona, entrava a formar part de l'equip del museu com a responsable del servei educatiu i de l'àrea de difusió.

   

  foto-carme-clusellas.jpg

  Carme Clusellas

  Museòloga. Llicenciada en Geografia i Història, especialitat Història de l’Art, i Màster en Gestió Cultural per la Universitat de Barcelona. Especialitzada en la gestió del patrimoni cultural. Ha desenvolupat projectes des de l’àmbit públic i privat per a diversos museus i institucions. Ha estat directora del Museu Arxiu Tomàs Balvey, directora del Museu de Granollers i professora associada del Màster de Gestió Cultural de la Universitat Internacional de Catalunya. Ex-presidenta de l’Associació de Museòlegs de Catalunya. Actualment és la directora del Museu d’Art de Girona, i vocal de la Junta de Museus de Catalunya.

   

  foto-jaume-colomer.jpg

  Jaume Colomer

  Consultor especialitzat en gestió de sistemes culturals. Fundador i director de la consultoria BISSAP, especialitzada en gestió cultural, en la qual ha realitzat o dirigit més d’un centenar d’estudis, plans i projectes. També ha estat professor associat de la Universitat de Barcelona donant classes en el Grau d’Educació Social i en el Màster oficial en Gestió Cultural com a titular, entre altres, de les assignatures Estudi de Públics i Polítiques de Programació Cultural, Programes d’Animació Sociocultural i Pedagogia de l’Oci. És responsable de la Secretaria Tècnica del Cercle de Cultura (des de l’any 2011) y assessor del programa CaixaEscena de la Fundació Bancària La Caixa.

  foto-xevi-collell.jpg

  Xevi Collell

  Màster en Gestió del Patrimoni Cultural i Museologia, llicenciat en Història. Investigador associat a l’Smithsonian Institucion en la línia de recerca de la Sostenibilitat Cultural. Fou director de Can Trona Centre de Cultura i Natura de la Vall d’en Bas durant quatre anys. Actualment, és Tècnic de l’Ajuntament d’Olot on hi està desenvolupant l’Espai Cràter, que esdevindrà un nou espai d’interpretació del patrimoni natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

  foto-carla-del-valle-lafuente.jpg

  Carla del Valle Lafuente

  Historiadora de l’Art per la Universitat Autònoma de Barcelona. Actualment és directora dels Musèus dera Val d’Aran. Va ser redactora i fotògrafa per a la Enciclopedia del Románico, assistent de direcció a la Galeria Barbié de Barcelona, i col·laboradora en projectes de recerca de patrimoni aranés, especialment sobre mestres i tallers medievals.

  foto-lidia-fabregas.jpg

  Lídia Fàbregas Solé

  Historiadora de títol i arqueòloga de vocació. Fa uns vint anys es va iniciar en el món laboral fent documentació sobre el fons de prehistòria del Museu de Solsona, i així és com es va formar l’embrió del que és avui: treballa i aprèn en un museu excepcional. Fa quatre anys va tornar al museu que la va veure néixer i, de la primera fornada del postgrau en Direcció Estratègica de Museus, des del febrer del 2019, é directora tècnica del Museu de Solsona. Se sent feliç treballant colze a colze amb un gran equip conservant, difonent i apropant el patrimoni de la comunitat que com a museu ens pertoca.

  foto-xavi-fornos.jpg

  Xavier Fornos Sabaté

  Llicenciat en Història de l'Art i Màster en Museologia i Gestió del Patrimoni per la Universitat de Barcelona. Ha sigut documentalista i conservador a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú i en els Museus de Sitges, també Tècnic responsable del programa cultural del Museu de Vilafranca. Des de 2010 és director de VINSEUM.

  foto-irene-humet-udina.jpg

  Irene Humet

  Llicenciada en Economia per la Universitat Autònoma de Barcelona.  Especialitzada a través del màster Globalització, desenvolupament i cooperació, per la Fundació Món3 – UB (2012). Actualment és consultora a Momentumco, on en els darrers 3 anys ha participat en projectes d'estratègia i participació ciutadana. També ha treballat com a coordinadora de projectes a Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, associació del tercer sector dedicada al lleure.

  foto-margarida-loran.jpg

  Margarida Loran

  Museòloga i consultora independent. Treballa amb museus i organitzacions del sector del patrimoni per ajudar-los a analitzar, pensar i desenvolupar-se estratègicament, amb una bona base de recerca i un plantejament de procés que busca implicar els equips i els grups d’interès per afavorir el canvi. Des de 2004 ha realitzat plans estratègics, estudis de públic, recerques sectorials i avaluacions.

  foto-ester-magrina.jpg

  Ester Magriñá

  Llicenciada en Geografia i Història per la Rovira i Virgili, on també es va doctorar. Ha treballat com a consultora en els Estudis d'Àsia oriental de la Universitat Oberta de Catalunya, on actualment és consultora en el Màster de Gestió Cultural. Va treballar al Museu d'Història de Tarragona descobrint la seva gran passió per la interpretació del patrimoni. El 2003 va iniciar la seva aventura professional a Alcover com a directora del museu i tècnica en patrimoni. En els inicis d'aquesta nova etapa va fer el Màster en Museografia Didàctica de la Universitat de Barcelona, àmbit en què s’ha especialitzat, dirigint la renovació museogràfica del museu, així com petits projectes en diversos espais culturals locals.

  foto-monica-molina-hoyo.jpg

  Mònica Molina Hoyo

  Investigadora i docent en l’àmbit dels museus, l’accessibilitat i la participació comunitària. La seva tesi doctoral ha versat sobre aquesta temàtica i recull experiències en matèria de co-creació a escala internacional. És membre del grup de recerca en turisme TUDISTAR de la UAB des del 2008, i imparteix docència en aquesta i d’altres universitats catalanes. Sempre cercant construir ponts entre l’Acadèmia, l’empresa, l’administració i la comunitat.

  foto-pep-montes.png

  Pep Montes

  Llicenciat en Ciències de la Comunicació i Màster en Gestió Cultural. Consultor en polítiques culturals, de joventut, comunicació i gestió d’organitzacions. És gerent de l’Associació Catalana d’Empreses del Lleure, l’Educació i la Cultura (Acellec). Ha estat director de XOU, Projectes i Gestió, una empresa de gestió cultural, gerent de l’Ateneu Barcelonès, director del Consell Nacional de la Cultura i les Arts i president fundador de l’Associació Catalana de Professionals de les Polítiques de Joventut. 

  foto-guillem-mundet.jpg

  Guillem Mundet Genis

  Llicenciat en Història, Màster en museologia i gestió del patrimoni cultural i Postgrau en direcció i gestió d’institucions, empreses i plataformes culturals. Treballa com a tècnic de patrimoni cultural i museus a l'Oficina de patrimoni cultural de l’Àrea de cultura, educació i esports de la Diputació de Barcelona. Anteriorment havia treballat als Museus d'Esplugues de Llobregat i al Museu Can Papiol de Vilanova i la Geltrú. Membre de la Junta Directiva de l'Associació de Museòlegs de Catalunya entre els anys 2003 i 2018.

  jazdu9sg_400x400.jpg

  Jordi Padró Werner

  Llicenciat en Geografia i Història i Màster en Gestió Cultural (UB). Inicià la seva trajectòria al Museu de Badalona. Entre 1982-1991 va treballar al Servei de Museus de la Generalitat de Catalunya.  És funcionari excedent del Cos de Conservadors de Museus de la Generalitat. L’any 1995 fundà STOA, Propostes Culturals i Turístiques S.L., empresa especialitzada en l’àmbit museístic i de la interpretació del patrimoni. És docent i conferenciant habitual en temes relatius a la gestió del patrimoni, la museologia i el turisme cultural.

  foto-alex-rebollo.jpg

  Àlex Rebollo

  Graduat en Història i Màster en Gestió del Patrimoni Cultural i Museologia. Ha treballat breument al Museu Comarcal de la Conca de Barberà, al Museu de la Vida Rural i en la posada en marxa del Museu Casteller de Catalunya. Forma part del col·lectiu cultural Factoria Bram i actualment, intenta sobreviure a la precarietat del sector.

  foto-david-rosello-i-cerezuela.jpg

  David Roselló i Cerezuela

  Gestor cultural. Director de Nexe Cultural, assessoria-formació-gestió. És consultor especialista en planificació estratègica de polítiques culturals locals, i en el disseny i avaluació de projectes culturals. També és professor invitat a la UOC, UIC i UCM, havent fent així prop de 350 cursos a Catalunya, Espanya, Europa, Amèrica Llatina, Àfrica i Àsia. Autor de “Diseño y evaluación de proyectos culturales”, Ariel. 2004, (10ª ed. revisada el 2017) i “Gestión cultural. Estudios de caso”, Ariel, 2008. És Cofundador de l’Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya, el 1993.

  foto-pepe-serra.jpg

  Pepe Serra Villalba

  Llicenciat en Història de l’Art (especialitat contemporani) per la Universitat Autònoma de Barcelona. És director del Museu Nacional d’Art de Catalunya des de gener de 2012. Anteriorment ha estat director del Museu Picasso de Barcelona, i sotsdirector general de museus i promoció del patrimoni cultural al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, cap de programes de la Fundació Caixa Catalunya i coordinador d’exposicions al MACBA.

  foto-albert-toda.jpg

  Albert Toda

  Secretari Sindicat Mitjans de Comunicació i Cultura de UGT de Catalunya.

  foto-montsetort.jpg

  Montserrat Tort Bardolet

  Llicenciada en Psicologia per la Universitat de Barcelona, i màster en Gestió pública per ESADE. Actualment és la Cap del gabinet tècnic de l’Institut de Cultura de Barcelona. Treballa en la cultura municipal des del 1989 en temes relacionats amb la gestió i l’avaluació. Primer en l’àmbit de les subvencions, més tard en el de patrimoni i des del 2004 portant el gabinet tècnic que entre altres temes és el responsable de l’Observatori de Dades Culturals de Barcelona.

  foto-patricia-ventura.jpg

  Patrícia Ventura

  Comunicadora data-driven. És experta en disseny d’estratègies digitals fonamentades i desenvolupades en base a dades, orientades a multiplicar la notorietat de marca, millorar la reputació i assolir objectius de negoci. Ha gestionat estratègies de comunicació digital de marques com La Vanguardia i VidaCaixa. Actualment és Directora d’Estratègia Digital de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran, professora i consultora de comunicació digital.

  foto-quim-vicente.jpg

  Quim Vicente Ibáñez

  Llicenciat en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona. És coordinador de museus i responsable dels programes públics de la Direcció de Memòria, Història i Patrimoni de l’Institut de Cultura de Barcelona, ​​Ajuntament de Barcelona. Treballa en l’Impuls de programes transversals amb els museus municipals i de la resta de la ciutat, i de manera especial en la coordinació de diferents taules de treball per a la definició de línies estratègiques en relació als museus i l’educació, la comunicació, la governança o les polítiques de públics.

  genelogo_2.png
  Forumdelsmuseus.cat